Echilibrul acido-bazic si alimentele alcaline

 

Echilibrul acido-bazic

Capacitatea organismului de a mentine propriul echilibru acido-bazic determina starea noastra de sanatate.

Cantitatile de substante acide, respectiv bazice rezultate din alimentatie si din functiile metabolice (care la randul lor produc acizi) trebuie in permanenta tinute sub control.

Potentialul de hidrogen (sau pH-ul) masoara activitatea chimica a ionii de hidrogen in solutie. Cu alte cuvinte, pH-ul masoara aciditatea sau alcalinitatea unei solutii. Prin urmare, intr-un mediu apos la 25 °C, o solutie cu un pH inferior la 7 este acida,  daca pH-ul este superior la 7 este alcalina si respectiv neutra daca pH-ul este 7.

Notiunea echilibrului acido-bazic este legat de homeostazie, adica capacitatea unui organism viu de a-si mentine la un nivel constant anumite caracteristice interne ale corpului, ca de exemplu temperatura.. Echilibrul acido-bazic este un echilibru intre aciditatea si alcalinitatea corpului. Aceste este influentat in mare parte de alimentatie (fiecare aliment poate fi clasificat ca fiind acid sau alcalin), metabolism si de stresul oxidativ (produs de poluare, stres, infectii, raze UV, inflamatie, medicamente, tutun, sport practicat intens, chimicale din alimente si produse de igiena/intretinere etc..).

 

 

 

 

 

 

 

Celulele noastre  functioneaza intr-o mod optim doar la anumite valori ale pH-ului. Daca acesta variaza, celulele nu mai sunt capabile sa-si indeplineasca functiile. De exemplu, sangele, in mod normal, ar trebui sa fie usor alcalin, cu un pH intre 7.32 si 7.42. In schimb, stomacul are nevoie de aciditate pentru a transforma alimentele. Corpul mentine constant echilibrul sau acido-bazic, cu ajutorul sistemelor de regularizare ultra performante precum plamanii si rinichii.

Dereglarea echilibrului acido-bazic
In situatia in care corpul primeste si produce mai multe deseuri acide decat ar putea elimina, echilibrul acido-bazic se deregleaza. Prin urmare, organismul va extrage din rezervele sale molecule neutralizante si alcaline, cum ar fi carbonatul de calciu din oase si din dinti, carbonatul de magneziu din oase sau potasiul din muschi, conducand la un risc de demineralizare. Acizii in exces sunt transportati de catre sange si stocati in tesutul conjunctiv, care sustine si leaga organele intre ele. In timp, acumularea acestor deseuri poate antrena o acidoza metabolica latenta, care afecteaza direct transportul oxigenului si nutritia celulelor. Asadar, activitatea enzimatica scade, sistemul imunitar devine fragil, constituind un teren propice pentru aparitia diferitelor boli (osteoporoza, artroza, artrita, tendinita, gingivita, eczeme, guta, herpes, angine, otita, sinuzita/rinita, bronsita, calculi renali/biliari, oboseala cronica, frilozitate, dureri de cap/migrene, crampe musculare, lipsa de energie, depresie, nervozitate etc..)

Cum putem identifica daca suferim de un dezechilibru acido-bazic?
1. Un astfel de dezichilibru, se poate manifesta prin: mancarimi, piele uscata, pete rosii uscate pe corp, transpiratie fara efort (noaptea spre exemplu), transpiratie galbena/sarata/odoranta, urina galbena/portocalie, arsuri in timpul urinarii, raceli repetate, carii dentare, dureri articulare/musculare, caderea parului, unghii exfoliate/fragile, reflux gastric etc..)

Si prin masurarea pH-ului:
2. Este posibil sa realizati teste urinare la dumneavoastra acasa. Benzile de test sunt disponibile in farmaciile naturiste. Pe o durata minima de o saptamana, va trebui sa va testati urina dimineata, la pranz si seara. Daca pH-ul este inferior la 6 intr-un mod regulat, atunci putem conclude ca suferiti de acidoza.

Sfaturi pentru a va ajuta sa restabiliti echilibrul acido-bazic

Odata ce s-a identificat acest dezechilibru acido-bazic, este timpul sa luam masuri asupra cauzelor, care sunt urmatoarele:

  • Alimentatia nesanatoasa
  • Igiena de viata necorespunzatoare
  • Lipsa de sport
  • Stresul

Importanta alimentatiei echilibrate

Pentru a adopta o alimentatie corespunzatoare, trebuie sa cunoastem alimentele care au un impact fie acidifiant, alcalinizant sau neutru asupra organismului nostru.

Alimente acidifainte ce vor trebui consumate cu moderatie:
– Carnea, mezelurile, pestele, crustaceele

– Zaharul (si toate produsele ce contin zahar)
– Produsele lactate (branzeturile, iaurtul, laptele…)
– Cerealele, mai ales cele rafinate (orez alb, paine alba, paste albe..)

– Muraturile

– Ciocolata, cacaoa

– Bauturile carbogazoase (cola, sprite…)

– Otetul

– Cafeaua, ceaiul negru/verde

– Alcoolul

Alimentele cu un nivel mai redus de aciditate:

– Oleaginoasele

– Fructele acide (agrumele, fructele de padure)

– Legumele acide (rosia, rubarba)

Alimentele alcaline sau alcalinizante recomandate:

  • Legumele si frunzele verzi (spre ex: frunzele de urzica, de papadie)
  • Avocado
  • Cartoful alb, cartoful dulce
  • Migdalele
  • Castanele
  • Algele
  • Apa de cocos
  • Bananele, merele, perele, caisele
  • Apele bogate in calciu, magneziu si potasiu

Suplimenti alimentari ce bazifica sangele organismului:

  1. Alga rosie calcaroasa ( Lithothamnium calcareum), foarte bogata in carbonat de calciu si carbonat de magneziu
  2. Urzica
  3. Spirulina
  4. Coada calului

Alimentele de privilegiat (mai putin acide):
– Proteinele vegetale (algele, oleaginoasele, leguminoasele, cerealele integrale)
– Quinoa, hrisca
– Uleurile vegetale (de nuca de cocos, masline, in, canepa, nuci, avocado, susan..)

Puncte cheie de retinut:
– reduceti aportul de proteine
– limitati la maxim zaharul, produsele indulcite si cerealele rafinate
– consumati multe legume
privilegiati alimentele bogate in minerale alcaline ( calciu, potasiu si magneziu)  precum : cartoful, bananele, migdalele, tijele de telina, morcovii, avocado, algele, semintele incoltite/germinate.

Igiena de viata sanatoasa

Mediul nostru si stilul dee viata ne afecteaza echilibrul acido-bazic din corp. Prin urmare, stresul, infectiile, tutunul si alcoolul ne acidifica. In schimb, un mod de viata fara tutun si abuz de alcool, adoptarea unei diete sanatoase, contracaraea stresului prin tehnici de relaxare (respiratia abdominala, meditatia, vizualizarea) si exercitiul fizic, mai ales in aer liber, ne ajuta sa regasim si sa mentinem echilibrul acido-bazic.

Ossiforte – Alga Rosie Calcaroasa (Lithothamnium Calcareum)

Urzica

COADA-CALULUI

Sorry, comments are closed for this post.