Echilibrul acido-bazic si alimentele alcaline

 

 

Posibilitatea organismului de a pastra al sau echilibru acido-bazic determina starea noastra de sanatate.

Nivelul de substante acide, respectiv bazice – ca urmare a alimentatiei si functiilor metabolice (care la randul lor produc acizi) – trebuie in permanenta tinute sub control.

Potentialul de hidrogen (sau pH-ul) masoara activitatea chimica a ionilor de hidrogen intr-o solutie. Cu alte cuvinte, pH-ul stabileste nivelul de aciditate sau alcalinitate a unei solutii. Prin urmare, intr-un mediu apos la 25 °C, o solutie cu un pH mai mic de 7 este apreciata drept acida; daca pH-ul unui lichid este mai mare de 7, acesta este alcalin si respectiv neutru daca pH-ul este de 7.

Conceptul de echilibru acido-bazic este legat de homeostazie, adica de potentialul unui organism viu de a-si mentine la un nivel constant anumiti parametri interni ai corpului, ca de exemplu temperatura. Echilibrul acido-bazic este un echilibru intre aciditatea si alcalinitatea substantelor ce alcatuiesc corpul fizic. Acesta este influentat in mare parte de alimentatie (fiecare aliment poate fi clasificat drept acid sau alcalin), metabolismul individual si de stresul oxidativ (poluare, stres, infectii, raze UV, inflamatie, medicamente, tutun, efort fizic intens, chimicale din alimente si produse de igiena/intretinere/farmaceutice etc.).

 

 

 

 

 

 

 

Celulele noastre functioneaza la modul ideal doar in contextul anumitor valori ale pH-ului. Daca acest pH variaza, celulele nu mai sunt capabile sa-si indeplineasca functiile in mod corespunzator. De exemplu, sangele, in mod normal, ar trebui sa fie usor alcalin, cu un pH aflat intre 7.32 si 7.42. In schimb, stomacul are nevoie de aciditate pentru a transforma alimentele. Corpul mentine constant echilibrul sau acido-bazic cu ajutorul sistemelor de regularizare ultra performante cum sunt plamanii si rinichii.

Dereglarea echilibrului acido-bazic
In situatia in care corpul produce mai multe toxine acide decat elimina, echilibrul acido-bazic se deregleaza. Prin urmare, organismul va extrage din rezervele sale molecule alcaline si neutralizante, cum ar fi carbonatul de calciu din oase si dinti, carbonatul de magneziu din oase sau potasiul din muschi, consecinta fiind riscul unei demineralizari cronice. Acizii in exces sunt transportati de catre sange si stocati in tesutul conjunctiv, care sustine si leaga organele intre ele. In timp, acumularea acestor deseuri poate antrena o acidoza metabolica latenta, care va afecta negativ transportul oxigenului si nutritia celulelor. Asadar, activitatea enzimatica scade, sistemul imunitar se fragilizeaza, constituind un teren propice pentru aparitia multor boli (osteoporoza, artroza, artrita, tendinita, gingivita, eczeme, guta, herpes, angine, otita, sinuzita/rinita, bronsita, calculi renali/biliari, oboseala cronica, frilozitate, dureri de cap/migrene, crampe musculare, lipsa de energie, depresie, nervozitate etc.).

Cum putem afla daca suferim de un dezechilibru acido-bazic?
1. Un astfel de dezechilibru, se poate manifesta prin: mancarimi, piele uscata, pete rosii uscate pe corp, transpiratie fara efort (de pilda noaptea), transpiratie galbena/sarata/odoranta, urina galbena/portocalie, arsuri in timpul urinarii, raceli repetate, carii dentare, dureri articulare/musculare, caderea parului, unghii exfoliate/fragile, reflux gastric etc.

2. Prin masurarea pH-ului. Este posibila realizarea unui test urinar la dumneavoastra acasa. Benzile de test sunt disponibile in farmaciile naturiste. Pe o durata minima de 7 zile, va trebui sa testati urina dimineata, la pranz si seara. Daca pH-ul este mai mic de 6 intr-un mod regulat, atunci puteti conchide ca suferiti de acidoza.

Sfaturi pentru a va ajuta sa restabiliti echilibrul acido-bazic

Odata ce s-a descoperit un dezechilibru acido-bazic, este timpul sa actionam asupra cauzelor, care pot fi urmatoarele:

  • Hrana nesanatoasa
  • Igiena de viata necorespunzatoare
  • Lipsa activitatii fizice
  • Stresul

Importanta unei alimentatii echilibrate

Pentru a adopta o alimentatie potrivita, este important sa cunoastem alimentele care au un impact fie acidifiant, alcalinizant sau neutru asupra organismului nostru.

Alimente acidifiante ce vor trebui consumate cu moderatie:
– Carnea, mezelurile, pestele, crustaceele

– Zaharul (si toate produsele ce contin zahar)
– Produsele lactate (branzeturile, iaurtul, laptele…)
– Cerealele, mai ales cele rafinate (orez alb, paine alba, paste fainoase albe..)

– Muraturile

– Ciocolata, cacao

– Bauturile carbogazoase (Cola, Sprite…)

– Otetul

– Cafeaua, ceaiul negru/verde

– Alcoolul

Alimentele cu un nivel mai redus de aciditate:

– Oleaginoasele

– Fructele acide (citrice, fructele de padure)

– Legumele acide (rosia, rubarba)

Alimentele alcaline sau alcalinizante recomandate:

  • Legumele si frunzele verzi (spre ex: frunzele de urzica, de papadie)
  • Avocado
  • Cartoful alb, cartoful dulce
  • Migdalele
  • Castanele
  • Algele
  • Apa din nuca de cocos
  • Bananele, merele, perele, caisele
  • Apele bogate in calciu, magneziu si potasiu

Suplimenti alimentari ce bazifica sangele in organism:

  1. Alga rosie calcaroasa (Lithothamnium calcareum), foarte bogata in carbonat de calciu si carbonat de magneziu
  2. Urzica
  3. Spirulina
  4. Coada calului

Alimentele de privilegiat (mai putin acide):
– Proteinele vegetale (algele, oleaginoasele, leguminoasele, cerealele integrale)
– Quinoa, hrisca
– Uleiurile vegetale (de nuca de cocos, masline, in, canepa, nuci, avocado, susan..)

Puncte cheie de retinut:
– Reduceti aportul de proteine
– Reduceti aportul de zahar, produse indulcite si cereale rafinate
– Consumati multe legume crude
– Privilegiati alimentele bogate in minerale alcaline (calciu, potasiu si magneziu) precum : cartoful, bananele, migdalele, tijele de telina, morcovii, avocado, algele, semintele incoltite/germinate.

Igiena de viata sanatoasa

Mediul in care evoluam si stilul de viata afecteaza echilibrul acido-bazic in corpul nostru. Prin urmare, stresul, infectiile, tutunul si alcoolul ne acidifica. In schimb, un mod de viata fara tutun si abuz de alcool, adoptarea unei diete sanatoase, contracararea stresului prin tehnici de relaxare (respiratie abdominala, meditatie, vizualizare) si exercitiul fizic, mai ales in aer liber, ne ajuta sa restabilim si sa pastram echilibrul acido-bazic.

Ossiforte – Alga Rosie Calcaroasa (Lithothamnium Calcareum)

Urzica

COADA-CALULUI

Sorry, comments are closed for this post.

error: