Vitamina B1 (Tiamina), 100 mg/tableta, 100 tablete, Now Foods
Tiamina
Tiamina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B1, este una dintre cele opt vitamine B esențiale.
Joacă un rol cheie în mai multe funcții importante de sănătate, iar faptul că nu obțineți suficient poate duce la deficit de tiamină. Această deficiență este cunoscută sub numele de beriberi dacă este severă și cronică.
Ce este tiamina (B1)?
Tiamina este o vitamină de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru creștere, dezvoltare și funcționare celulară, precum și pentru transformarea alimentelor în energie (sursă).
La fel ca și celelalte vitamine B, tiamina este solubilă în apă. Asta înseamnă că se dizolvă în apă și nu este stocat în corpul tău, așa că trebuie să îl consumi în mod regulat. De fapt, corpul tău poate stoca doar aproximativ 20 de zile de tiamină la un moment dat (sursă).
Din fericire, tiamina se găsește în mod natural într-o varietate de alimente și se adaugă altora prin fortificare. De asemenea, este de obicei adăugat la multivitamine sau luat ca supliment individual sau ca parte a unui complex de vitamine B.
Unele dintre cele mai bune locuri pentru a găsi tiamină în dieta ta includ alimente precum:
- orez alb îmbogățit sau tăiței cu ou
- cereale fortificate pentru micul dejun
- porc
- păstrăv
- fasole neagra
- seminte de floarea soarelui
- dovleac ghinda
- iaurt
- multe soiuri de pâine comercială
- porumb
Nu obțineți suficientă tiamină (vitamina B1) poate duce la deficiență, care se poate întâmpla în cel puțin 3 săptămâni și poate afecta inima, sistemul nervos și sistemul imunitar.
În țările extrem de industrializate, majoritatea oamenilor care se confruntă cu o adevărată deficiență de tiamină se confruntă cu alte afecțiuni sau proceduri de sănătate.
Organismul are nevoie de tiamină pentru a produce adenozin trifosfat (ATP). Aceasta este o moleculă care transportă energia în interiorul celulelor.
Oamenii de știință au analizat tiamina ca un posibil tratament pentru:
- Boala Alzheimer: Descoperirile sunt neconcludente până în prezent, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Boală Alzheimer și Alte Demențe.
- Cataractă: Clinica Mayo spune că utilizarea tiaminei cu alte suplimente de vitamine poate reduce șansele de a dezvolta cataracte.
- Boala de rinichi: tiamina poate fi de ajutor pentru cei cu diabet zaharat care sunt expuși riscului de boli de rinichi. Cercetătorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie și-au publicat concluziile în revista Diabetologia.
Ce se întâmplă când avem deficiente?
O deficiență de vitamina B1 poate afecta multe funcții diferite ale corpului, inclusiv:
- sistem nervos
- inima
- creier
Simptomele deficientei de vitamina B1 pot fi:
1. Pierderea poftei de mâncare
Întâmpinarea unei pierderi atipice a poftei de mâncare poate fi unul dintre primele simptome ale deficienței de vitamina B1. Pierderea poftei de mâncare (fără senzație de foame) poate duce la pierderea neintenționată în greutate, care poate fi problematică sau nesigură.
O teorie din spatele acestui lucru este că vitamina B1 poate juca un rol cheie în reglarea indicii de foame și de sațietate în creier. Depozitele inadecvate de vitamina B1 pot perturba cât de bine funcționează acest proces, făcându-vă să vă simțiți plin chiar și atunci când este posibil să nu fiți de fapt (sursă).
Ca urmare, este posibil să mâncați mai puțin decât ați mânca de obicei, din cauza lipsei poftei de mâncare. Acest lucru vă poate determina să pierdeți nutrienți vitali.
Studiile pe animale au demonstrat această relație. De exemplu, un studiu a constatat că șobolanii au mâncat semnificativ mai puține alimente după ce au primit o dietă cu deficit de tiamină timp de 16 zile. Aportul lor de alimente a scăzut cu aproape 75% până în ziua 22.
Mai mult, o creștere a apetitului și revenirea la aportul alimentar obișnuit au revenit odată ce tiamina a fost adăugată înapoi în dieta lor.
2. Oboseala
Deficitul de vitamina B1 se poate manifesta ca oboseală (oboseală), care poate apărea rapid sau în timp, în funcție de severitatea deficienței. Unele surse sugerează că oboseala poate apărea în doar câteva săptămâni de la deficiență (sursă).
Acest simptom are sens, având în vedere rolul tiaminei în transformarea alimentelor în energie. Neavând suficientă tiamină în organism înseamnă că nu poate produce atât de multă energie pentru a fi folosită ca combustibil.
În timp ce oboseala este un simptom larg răspândit care poate indica o serie de alte afecțiuni de sănătate, multe studii au legat-o de deficiența de tiamină.
De fapt, unii cercetători sugerează că oboseala ar trebui să fie prioritizată atunci când se identifică semnele timpurii ale deficienței de tiamină în rândul persoanelor cu risc pentru aceasta.
3. Iritabilitate
A avea o deficiență de vitamina B1 poate provoca unele modificări ale dispoziției, cum ar fi să te facă mai iritabil sau mai ușor de supărat.
Senzația de iritabilitate este adesea printre primele semne ale deficienței de tiamină și poate apărea alături de oboseală în doar câteva săptămâni (sursă).
Bebelușii cu deficit de tiamină exprimă frecvent iritabilitate crescută ca simptom.
4. Leziuni ale nervilor
Printre cele mai cunoscute efecte secundare ale deficitului prelungit și sever de vitamina B1 (beriberi) este afectarea nervilor, cunoscută și sub numele de neuropatie.
De fapt, neuropatia din deficiența de vitamina B1 a fost printre primul sindrom de deficiență identificat la oameni (sursă).
Există două tipuri de beriberi care pot apărea: beriberi umed și beriberi uscat.
Beriberiul umed include insuficiența cardiacă, în timp ce beriberiul uscat apare fără insuficiență cardiacă. Beriberiul umed este considerat o urgență și poate duce la deces în câteva zile dacă nu este tratat.
Simptomele potențiale ale beriberi pot include:
- furnicături ale membrelor
- pierderea sensibilității la picioare și degete
- slabiciune musculara
- bataie rapida de inima
- dificultate la trezire
- confuzie mentală
- probleme de coordonare
- paralizie inferioară a corpului (incapacitatea de a mișca picioarele)
5. Furnituri la brate si picioare
Chiar dacă furnicăturile – senzația de înțepătură și „înțepături” în brațe și picioare, numită și parestezie – poate fi un simptom al beriberiului sever, poate fi, de asemenea, un simptom mai precoce al deficienței de vitamina B1. În general, apare înaintea simptomelor mai răspândite, legate de creier (sursă).
Motivul din spatele acestui simptom este că tiamina este necesară pentru funcționarea așteptată a nervilor care ajung la brațe și picioare. Când nu este suficientă vitamina B1 prezentă, poate apărea parestezie.
De-a lungul timpului, deficiența de tiamină netratată poate duce la leziuni mai grave ale acestor nervi periferici.
6. Vedere încețoșată
Datorită rolului pe care îl joacă tiamina în menținerea nervilor sănătoși, o deficiență poate afecta nervul optic din ochi.
Mai exact, acest lucru poate provoca umflarea nervului optic care duce la vedere încețoșată. Lăsată netratată, afectarea nervului optic poate duce în cele din urmă la pierderea vederii.
Totuși, acest lucru este destul de rar.
Unele studii mici au descoperit că suplimentarea utilizată pentru a corecta deficiența de tiamină poate, de asemenea, îmbunătăți semnificativ vederea în aceste cazuri.
Într-un studiu pe animale, cercetătorii au descoperit că un compus de vitamina B1 a fost eficient pentru a preveni deteriorarea nervului optic indus de alcool.
7. Greață și vărsături
La fel ca oboseala și iritabilitatea, greața și vărsăturile pot fi simptome nespecifice ale multor afecțiuni, inclusiv deficiența de vitamina B1.
Aceste simptome digestive sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu o afecțiune legată de deficiența de tiamină numită encefalopatie Wernicke.
Cu toate acestea, pot fi un simptom primar chiar și în cazurile ușoare de deficit de vitamina B1, așa că este important să le luați în serios.
Tratament pentru deficiența de tiamină (vitamina B1)
În mod ideal, prevenirea este cea mai bună abordare a deficitului de tiamină.
O dietă bogată în alimente care conțin tiamină poate ajuta la menținerea rezervelor adecvate de tiamină în organism. Din nou, deficiențele sunt rare în comunitățile care trăiesc în țări extrem de industrializate, cu acces constant la alimente.
Majoritatea adulților ar trebui să urmărească să obțină 1,1–1,2 mg de tiamină pe zi (sursă).
O dietă bogată în alimente care conțin tiamină poate ajuta la menținerea rezervelor adecvate de tiamină în organism.
Unele surse comune de tiamină dietetică includ următoarele:
- orez alb îmbogățit, 1 cană (186 grame) gătit: 0,3 mg
- tăiței cu ou îmbogățit, 1 cană (160 grame) gătiți: 0,5 mg
- fasole neagră, 1/2 cană (92 grame): 0,2 mg
- pâine integrală, 1 felie: 0,1 mg
- nuci de macadamia, 1/2 cană (66 grame): 0,5 mg
- cotlet de porc, 3 uncii (85 grame): 0,5 mg
- iaurt, simplu, 1 cană (245 grame): 0,1 mg
- seminte de floarea soarelui, 1/4 cana (35 grame): 0,5 mg
- linte, 1 cană (198 grame) gătită: 0,33 mg
În plus, un supliment care conține tiamină, cum ar fi un complex de multivitamine sau vitamine B, va asigura în general majoritatea necesarului zilnic recomandat de tiamină per porție.
Nu există o limită superioară stabilită pentru tiamină. Asta pentru că nu avem dovezi care să sugereze că administrarea în doze mari prezintă riscuri negative pentru sănătate.
Pentru cazurile severe de deficiență de tiamină diagnosticată, se pot utiliza suplimente în doze mari sub supraveghere medicală. De exemplu, suplimentarea cu tiamină poate fi administrată pe cale orală, prin injecții sau folosind un IV într-un cadru clinic.
Folosind acest tip de corecție a deficienței de tiamină, unele simptome legate de inimă pot fi inversate în câteva ore până la zile.
Poate dura 3 până la 6 luni pentru a inversa efectele asupra creierului și a sistemului nervos, iar persoanele cu neuropatie severă din cauza întârzierii diagnosticului sau tratamentului pot avea leziuni permanente.
Ce cauzează deficitul de tiamină?
Riscul de a dezvolta deficit de tiamină este în general scăzut în țările industrializate, unde oamenii au acces mai sigur la alimente care conțin tiamină. Cu toate acestea, există un risc mai mare în rândul anumitor grupuri de oameni.
Unii dintre cei mai comuni factori de risc pentru deficitul de tiamină includ:
- dependență de alcool sau abuz pe termen lung
- varsta mai inaintata
- SIDA
- utilizarea pe termen lung a nutriției parenterale sau o modalitate de a primi nutrienți folosind un IV în fluxul sanguin
- niveluri cronice crescute ale zahărului din sânge
- vărsături cronice
- tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă sau bulimia nervoasă
- interventie chirurgicala de slabire
- diete bogate în orez lustruit sau cereale procesate care nu au tiamină
- dializă, utilizată pentru tratarea afecțiunilor renale
- utilizarea în doze mari de diuretice (medicamente utilizate pentru tratarea retenției de lichide)
- condiții de sănătate care vă afectează capacitatea de a absorbi vitamine și minerale
Persoanele însărcinate și care alăptează sau care alăptează, precum și persoanele cu tiroida hiperactivă pot avea, de asemenea, un risc mai mare de deficiență de tiamină din cauza nevoilor crescute de nutrienți.
În plus, sugarii care sunt alăptați exclusiv de părinți cu deficit de tiamină prezintă un risc mai mare de deficiență.
Compozitie pe tableta:
- Tiamina (din tiamină HCI) (vitamina B-1) – 100 mg
- Alte ingrediente: celuloză microcristalină, acid stearic (sursă vegetală) și stearat de magneziu (sursă vegetală).
- Nu este fabricat cu ingrediente de grâu, gluten, soia, lapte, ouă, pește, crustacee, nuci sau susan. Produs într-o unitate GMP care procesează alte ingrediente care conțin acești alergeni.
- Atenție: numai pentru adulți. Consultați medicul dacă sunteți însărcinată/alăptați, luați medicamente sau aveți o afecțiune medicală. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
- În acest produs pot apărea variații naturale de culoare.
- Fabricat și testat de calitate în SUA cu ingrediente din surse globale.
- A se pastra la loc racoros si uscat dupa deschidere.
Mod de administrare:
- Luati o tableta pe zi cu mancare.
Produs in SUA.
Recenzii
There are no reviews yet