Propolis extract, 1500 mg/capsula (5:1 Extract), 100 capsule – Now Foods
Propolisul este o substanta fabricata de albine cu efecte terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Pe langa proprietatile antioxidante, care nu sunt de neglijat, datorita efectului protector asupra organismului in general, propolisul mai prezinta si alte beneficii pentru sanatate.
Astfel, principiile active pe care le contine fac din propolis un puternic antibacterian, antiviral, cicatrizant si antiinflamator.
Este folositor impotriva infectiilor bacteriene, virale, fungice. Sustine imunitatea, ajutand organismul sa lupte impotriva bolilor (gripe, raceli, infectii ale aparatului respirator, cancer etc).
Este benefic impotriva Helicobacter pylori, bacterie care traieste in stomac, responsabila de aparitia ulcerului gastric.
Se poate folosi propolis in colite si inflamatia colonului, datorita efectului antiinflamator si cicatrizant al acestuia.
Ajuta la vindecarea mai rapida a herpesului.
Este un bun cicatrizant, ajuta la vindecarea arsurilor, este benefic in acnee si eczeme.
Se poate deasemenea folosi impotriva gingivitei si paradontozei, impotriva ranilor din cavitatea bucala.
Beneficiile și utilizările propolisului
Ce este propolisul?
Știați că mierea nu este singurul lucru pe care îl fac albinele? Albinele produc, de asemenea, un compus numit propolis din seva de pe copacii cu frunze de ace sau veșnic verzi.
Când combină seva cu propriile lor scurgeri și ceara de albine, creează un produs lipicios, maro-verzui, folosit ca acoperire pentru a-și construi stupii. Acesta este propolisul.
Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele.
Asirienii îl pun pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a ajuta procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau la îmbălsămarea mumiilor.
Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și la ce copaci și flori au acces.
De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca propolisul din Brazilia.
Acest lucru poate face dificil pentru cercetători să ajungă la concluzii generale cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.
Compuși vindecători din propolis
Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt forme de polifenoli.
Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și daunelor din organism.
Mai exact, propolisul conține polifenoli numiți flavonoide. Flavonoidele sunt produse în plante ca formă de protecție.
Se găsesc în mod obișnuit în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv:
- fructe
- ceai verde
- legume
- vin roșu
Ce spune cercetatorii
Se crede că propolisul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Produsul apicol pare să ofere protecție împotriva unor bacterii, viruși și ciuperci.
Răni
Propolisul are un compus special numit pinocembrină, un flavonoid care acționează ca un antifungic. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene fac ca propolisul să fie util în vindecarea rănilor. Un studiu a descoperit că propolisul poate ajuta persoanele care au suferit arsuri traumatice să se vindece mai repede prin accelerarea creșterii de noi celule sănătoase.
Un alt studiu a descoperit că un extract alcoolic topic de propolis a fost mai eficient decât o cremă cu steroizi în reducerea mastocitelor în rănile de chirurgie orală. Mastocitele sunt asociate cu inflamația și vindecarea încetinită a rănilor.
Herpes
Unguentele care conțin 3% propolis, cum ar fi Herstat sau Coldsore-FX, pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare și la reducerea simptomelor atât la herpes labial, cât și la herpesul genital.
Un studiu a descoperit că, atunci când propolisul topic a fost aplicat de trei ori pe zi, a ajutat la vindecarea herpesului bucal mai rapid decât fără tratament.
Cercetătorii au descoperit că crema cu propolis nu numai că reduce cantitatea de virus herpes prezent în corpul unei persoane, ci și protejează organismul împotriva viitoarelor erupții de herpes.
Cancer
S-a sugerat că propolisul are un rol și în tratarea anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu, unele dintre efectele anticancerigene ale substanței includ:
- împiedicând înmulțirea celulelor canceroase
- reducerea probabilității ca celulele să devină canceroase
- blocând căile care împiedică celulele canceroase să se transmită între ele
Studiul a mai sugerat că propolisul ar putea fi o terapie complementară pentru cancer.
Un alt studiu a constatat că administrarea de propolis chinezesc ar putea fi o terapie complementară utilă în tratarea cancerului de sân, datorită efectelor sale antitumorale asupra celulelor canceroase de sân.
Precautii : Propolisul este considerat un remediu fara efecte secundare. Nu este insa recomandat persoanelor care prezinta alergii la produsele apicole.
Continut pe o capsula: 300 mg extract de propolis 5:1 (echivalent a 1500 mg propolis)
Mod de administrare : A se lua o capsula pe zi.
Un alt produs apicol cu efecte benefice pentru sanatate este laptisorul de matca.
Dumitru B. (Cumpărător verificat) –