Melatonina, 3 mg/capsula, 120 capsule – Primo Nutrition
Melatonina este un hormon care in mod normal este produs de organism, insa care devine deficitar cu inaintarea in varsta.
Carenta in aceasta substanta cauzeaza insomnie si alte probleme legate de aceasta cum ar fi anxietatea, depresia, tulburari gastrointestinale etc.
Este produsa de catre glanda pineala dupa care este transportata peste tot in organism.
Substanta care sta la baza producerii melatoninei este serotonina, un neurotransmitator care la randul sau are ca precursor triptofanul.
Produsă în mod natural în organism, este un hormon care ajută la reglarea ciclurilor somn-veghe ale corpului și a diferiților hormoni din organism.
Este fabricat din aminoacidul triptofan.
Corpul produce melatonină în timpul întunericului (pentru a se pregăti pentru somn) și inhibă producția în timpul luminii.
Potrivit unor susținători, luarea melatoninei sub formă de suplimente de melatonină sintetică poate ajuta la îmbunătățirea somnului.
Dr. Muntean Raluca, Medic Specialist Endocrinologie in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne spune ca sinteza melatoninei este strans legata de lumina, astfel lumina inhiba sinteza melatoninei, iar in absenta luminii se sintetizeaza melatonina.
Este considerata un “cronobiotic”, o substanta care guverneaza ritmurile biologice, si cel mai important rol il joaca in reglarea ciclului somn-veghe.
În anii 1970 și 1980, cercetările privind efectele melatoninei asupra somnului au condus la utilizarea în creștere a suplimentelor de melatonină ca tratament alternativ pentru tulburările de somn.
La mijlocul anilor 1990, popularitatea suplimentelor de melatonină pentru jet lag și anumite tulburări legate de vârstă a crescut dramatic.
Utilizări a melatoninei
În medicina alternativă, suplimentele de melatonină sunt folosite pentru a ajusta ciclul somn-veghe al organismului și se spune că ajută la următoarele probleme de sănătate:
- Diferența de fus orar
- Insomnie
- Tulburări de somn din cauza muncii în schimburi
- Sindromul fazei de somn întârziat
- Insomnia asociată cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), autism, paralizie cerebrală și orbire.
- Ajutor pentru somn după întreruperea medicamentelor cu benzodiazepine
- Pentru a reduce efectele secundare ale renunțării la fumat
- Insomnie datorată utilizării medicamentelor (de exemplu, beta-blocante)
Unii susținători susțin că poate lupta împotriva unor forme de cancer și, de asemenea, poate reduce unele dintre efectele secundare ale chimioterapiei.
În plus, se spune că ajută la insomnia asociată cu anumite afecțiuni, cum ar fi boala Alzheimer, depresia și schizofrenia.
Beneficiile melatoninei pentru sănătate
Iată o privire mai atentă asupra utilizării melatoninei în medicina alternativă și asupra posibilelor beneficii pentru sănătate:
1. Diferența de fus orar
Călătoria prin fusurile orare perturbă ritmul circadian. Dovezile preliminare sugerează că suplimentele cu melatonină pot reduce anumite simptome de jet-lag, în special la persoanele care călătoresc spre est și/sau traversează cinci sau mai multe fusuri orare.
Poate îmbunătăți vigilența în timpul zilei, coordonarea mișcărilor și, într-o măsură mai mică, oboseala în timpul zilei.
Cele mai bune rezultate par să apară atunci când suplimentele cu melatonină sunt începute în ziua călătoriei și luate la ora de culcare dorită la destinație.
De obicei, se ia timp de câteva zile.
2. Insomnie
Reduce timpul necesar pentru a adormi, dar numai cu aproximativ 12 minute (conform unui studiu).
O serie de studii sugerează că momentul optim pentru a lua suplimente de melatonină este între jumătate de oră și două ore înainte de ora dorită de culcare.
Există unele dovezi care sugerează că melatonina poate fi mai utilă pentru adulții în vârstă, posibil pentru că aceștia pot avea mai puțină melatonină în corpul lor.
Cele mai multe studii au fost mici și de scurtă durată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare.
3. Tulburărările somnului
A fost explorată pentru persoanele cu sindromul fazei de somn întârziat.
Cercetările sugerează că aportul zilnic de până la patru săptămâni poate îmbunătăți somnul, prin reducerea timpului necesar pentru a adormi și prin avansarea timpului de începere a somnului.
Cu toate acestea, în termen de un an de la întreruperea suplimentelor, s-a observat o revenire la modelele de somn pre-tratament.
4. Probleme de somn asociate cu tulburări de dezvoltare
Au existat o serie de studii preliminare și rapoarte de caz privind utilizarea melatoninei la copiii cu tulburări care duc la dificultăți de somn, cum ar fi tulburările din spectrul autist, paralizia cerebrală sau epilepsia.
Studiile efectuate până acum sugerează că melatonina poate scurta timpul de adormire și poate prelungi durata somnului.
Cu toate acestea, efectele secundare și siguranța utilizării pe termen lung sau regulate a melatoninei la copii nu sunt cunoscute.
Sursa: Ce este melatonina și ce impact are asupra sănătății.
Herbacom ofera si Melatonina de 10mg de la Primo Nutrition: Melatonina 10mg, 120 capsule – Primo Nutrition
Lucaciu Ana –
Multumita de acest produs!
Lucaciu Ana –
De când folosesc acest produs dorm mult mai bine și sunt mai relaxata.Multumita!