Zaharul de palmier de cocos (Cocos Nucifera) este un indulcitor aparut recent pe pietele din occident si din Romania. El ramane insa un produs marginal in marea de indulcitori dominata de zaharul alb din sfecla, trestie, indulcitorii sintetici (zaharina, aspartamul) sau chiar inlocuitori asa zis naturali precum stevia. Acest fapt se poate explica prin volumul de productie restrans (intrebuintandu-se metode artizanale de obtinere a produsului final), acest zahar fiind fabricat prin colectarea sevei palmierilor de cocos, fierberea ei si mai apoi granularea manuala.
Principalele tari producatoare sunt Filipinele, Indonezia si Tailanda ; adunarea sevei se face prin taierea florilor aeriene ale palmierului, operatiune ce zadarniceste productia nucii de cocos. Consecinta principala este ca productia zaharului de palmier intra in competitie cu nevoia cultivarii nucii de cocos, aliment mult mai cunoscut si popular.
Un alt motiv pentru lipsa raspandirii zaharului de palmier este culoarea sa bruna, incompatibila cu aspectul “rafinat” si “standardizat” care usureaza intrebuintarea produsului in diverse bauturi indulcite cat si in marea industrie. In pofida acestor realitati, productia de zahar de palmier a crescut in ultimii ani pentru a face fata cererii crescanda din tarile occidentale, nevoile fiind axate mai ales in jurul industriei naturiste.
Zaharul de palmier de cocos prezinta fara indoiala numeroase avantaje nutritionale si la o comparatie atenta cu alti indulcitori rafinati si nerafinati, el apare ca fiind mai bogat si echilibrat in vitamine, minerale si nutrienti. De pilda, zaharul de palmier contine pana la 26 ori mai mult fosfor decat zaharul brun de trestie, pana la 16 ori mai mult potasiu si de 4 ori mai mult magneziu. Zaharul de palmier contine inulina, o fibra naturala ce contribuie la absorbtia inceata a glucozei, mentinand astfel nivelul zaharidelor echilibrat in sange. Polifenoli antioxidanti se regasesc in seva palmierului folosita la productia zaharului ; acestia protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si imbatranirii premature.
In ce priveste indicele glicemic, putem spune ca lucrurile nu au fost clarificate definitiv. Un prim studiu realizat de Philippine Coconut Authority a concluzionat ca indicele glicemic al zaharului de palmier de cocos este de numai 35. Acest indice, considerat scazut, a contribuit la promovarea zaharului de palmier ca fiind o alternativa ideala altor tipuri de indulcitori. Cu toate acestea, un alt studiu realizat in 2014 de catre Universitatea din Sydney (Australia) a evidentiat faptul ca indicele glicemic al zaharului de palmier ar fi mediu spre ridicat la 54.
In orice caz, consumul moderat al zaharului de palmier nu pricinuieste consecintele negative asociate cu indulcitorii conventionali : obezitate, diabet sau dependenta cronica. Gustul zaharului de palmier este unul deosebit, bogat si caramelizat, fiind potrivit in orice desert natural sau dietetic si neavand nici un fel de asemanare cu gustul nucii de cocos. Trebuie amintit ca prin consumul zaharului de palmier se ocroteste padurea tropicala mereu amenintata in tarile Asiei de Sud-Est, incurajandu-se metode de lucru simple, in contact si armonie cu natura.
A se vedea si emisiunea Dr. Oz despre zaharul de palmier.
Pasiunea pentru medicina alternativa a debutat acum aproximativ 15 ani cand am descoperit puterea vindecatoare a plantelor medicinale si alimentatiei. Intotdeauna, mi-a placut sa am grija de persoanele
3 comentarii la “Indulcitorul cel mai sanatos : zaharul de palmier (de cocos)”
Am cumparat acest zahar de la dvs, este foarte aromat si gustos…iar pretul este foarte bun comparat la alte magazine. Multumesc
Eu folosesc de mai mult timp zahar de cocos. Am inlocuit indulcitorii artificiali cu acest zahar. Citisem cat de periculosi sunt acesti indulcitori pt sanatate si nu am putut crede ! Sunt chiar cancerigeni. Nu e de mirare ca sunt atitia bolnavi de cancer.
Frumos articol, am inceput sa folosesc zaharul acesta, inlocuindu-l pe cel normal, e mult mai sanatos si benefic pentru organism. Mersi !