Vitamina D: 10 lucruri mai putin cunoscute despre aceasta vitamina

vitamina D3 suplimente alimentare herbacom

Vitamina D este implicata in asimilarea calciului si fosforului la nivelul oaselor si dintilor. Cercetarile mai recente au evidentiat insa ca importanta acestei vitamine a fost mult subestimata si ca n-ar fi exagerat daca s-ar afirma ca este poate cel mai important nutrient pe care se poate bizui organismul nostru de-a lungul vietii pentru pastrarea complexului echilibru al sanatatii.

Intr-adevar, carenta in aceasta vitamina esentiala a fost asociata, pe langa osteoporoza si alte boli ale oaselor, cu cancerul, diabetul, artrita reumatoida, inflamatia cronica a intestinului, autism etc.

Pe langa acestea, vitamina D ar juca un rol global in prevenirea si combaterea unei sumedenii de boli grave precum cele cardiovasculare, obezitatea, afectiunile neurologice, disfunctiile aparatului reproductor, insuficienta renala etc.

          1. In jur de 85% din populatia ce locuieste in regiunile temperate este deficienta in vitamina D

Carenta in vitamina D se datoreaza in primul rand slabei expuneri la soare toamna si iarna, deci jumatate de an. Folosirea cremelor anti-uv cat si portul ochelarilor de soare impiedica la fel captarea luminii solare pe timpul sezonului cald si sintetizarea vitaminei D in corp. Femeile sunt fara indoiala cele mai afectate de carenta in aceasta vitamina, avand densitate osoasa mai mica si fiind vulnerabile astfel la osteoporoza si demineralizare. De altfel, ele au tendinta sa foloseasca cele mai multe cosmetice si accesorii anti-uv (creme, ochelari de soare, palarii etc.).

         

          2. Expunerea la soare

Unii cercetatori sunt de parere ca o expunere limitata la soare accelereaza sintetizarea vitaminei D, care la randul ei intareste pielea, prevenind degradarea si arsurile dermei pricinuite de soare (nu degeaba vitamina D este incorporata in creme si diverse produse pentru tratarea afectiunilor pielii). Aceasta perspectiva a fost combatuta de adversarii ce sustin ca expunerea excesiva la soare este cauza principala a cancerului de piele. S-a ajuns astfel la o solutie de compromis care consta inr-o expunere limitata la soare insotita de suplimentarea cu vitamina D pentru prevenirea carentei.

         

          3. Vitamina D si caderea parului

Lipsa vitaminei D in organism poate fi o cauza a cheliei. S-a observat prezenta acestei vitamine in parul bogat si invers, lipsa ei in parul nesanatos. Firele de par sunt inzestrate cu receptori pentru vitamina D, aceasta fiind un precursor al ciclului de crestere al parului.

          4. Impactul asupra circulatiei si motricitatii

Vitamina D poate ajuta la reglarea presiunii sangvine. Poate de asemenea calma durerea prin reducerea spasmelor musculare.

          5. Vitamina D si creierul

Vitamina D stimuleaza si echilibreaza activitatea cognitiva, contribuind la sanatatea creierului si impiedicand aparitia bolilor de natura cognitiva, odata cu inaintarea in varsta.

          6. Mai multe tipuri de vitamina D

Exista 5 tipuri de vitamina D (calciferoli). Vitamina D1 este un compus molecular alcatuit din ergocalciferol si lumisterol. Vitamina D2 este sintetizata de catre animalele nevertebrate, ciuperci si plante in urma expunerii la soare. Vitamina D3 este produsa la oameni in piele ca si reactie intre 7 dehyrocholestrol (o lipida simpla) si lumina ultravioleta. Doza minima de soare recomandata fiintei umane este de cel putin 10-15 minute de expunere de doua ori pe saptamana, pe fata, brate si spate fara ecran solar ce depaseste un index UV de 3.

Vitamin D4 se mai numeste dihydroegocalciferol. Vitamin D5 este alcatuita din 7 dehydositosterol. Printre cele de mai sus, cele mai importante sunt vitaminele D2 si D3. Avand in vedere ca vitamina D2 nu este sintetizata de om, vitamina D3 este singura de maxima importanta. Vitamina D contribuie la reciclarea calciului din rinichi pentru ca oasele sa-l poata reabsorbi. Fara acest proces s-ar pierde cantitati mari de calciu cat si de vitamina D prin urinare.

          7. Vitamina D in rinichi

Vitamina D contribuie la reciclarea calciului din rinichi pentru ca oasele sa-l poata reabsorbi. Fara acest proces s-ar pierde cantitati mari de calciu cat si de vitamina D prin urinare.

          8. Echilibrul hormonal

Un nivel optim in sange ajuta la echilibrul hormonal masculin si feminin. Carenta in vitamina D la barbati, mai ales in timpul iernii, are ca si consecinta scaderea cantitatii de testosteron in sange si slabirea libidoului. La femei se observa corelatia intre lipsa vitaminei D si un nivel scazut de estrogeni (hormoni feminini). Aceste carente provoaca stari de spirit negative : depresie, anxietate si iritabilitate.

           9. Persoanele cele mai vulnerabile

Indivizii de rasa neagra sau persoanele cu pielea de culoare mai inchisa ce locuiesc in regiunile de latitudine nordica sunt de regula cei mai deficienti in vitamina D. Pielea inchisa la culoare este mult mai rezistenta la razele UV, fiind adaptata conditiilor de caldura si lumina puternica specifice regiunilor ecuatoriale.

           10. Aportul zilnic si alimentatia

Doza zilnica recomandata este de 400 unitati internationale (UI) pentru copiii pana la 12 luni, 600 UI pentru persoanele intre 1 an si 70 ani ; 800 UI pentru persoanele trecute de 70 ani. In afara luminii soarelui, care este o hrana naturala pentru piele, alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt (in ordine descrescatoare) : uleiul din ficat de cod, somonul, macroul, tonul, sardina, laptele crud, ouale, icrele negre.

https://herbacom.ro/shop/vitamina-d3-5000-ui/

Un comentariu la “Vitamina D: 10 lucruri mai putin cunoscute despre aceasta vitamina

  1. Credeam gresit ca avem nevoie doar de 400 unitati pe zi. Nu e de mirare ca avem atatea probleme de sanatate: osteoporoza, carii dentare, cancer, boli de inima, depresie, insomnie…si lista poate continua.
    Lucrurile astea ar trebui sa le stie toata lumea, asa ar fi mai putina suferinta in jurul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Veți primi un email când produsul revine în stoc.