Zinc – 6 beneficii: de ce corpul nostru are nevoie de acest mineral?

zinc suplimente alimentare herbacom

Un mineral deseori ignorat, zincul este pomenit destul de rar ca si supliment echilibrant in cazul nenumaratelor afectiuni mai mult sau mai putin subtile ce pot avea ca si consecinta un nivel scazut de vitalitate.

Spunem acestea deoarece doza zilnica recomandata se afla undeva la 11 mg pentru barbati si 8 mg pentru femei, cantitati aproape neinsemnate care ne-ar lasa sa credem ca pot fi obtinute usor din hrana cea de toate zilele. Se spune ca cel mai bogat aliment in zinc ar fi stridiile ; in 100 grame de stridii regasim 75 mg. Molustele nu sunt insa consumate foarte des de catre marea masa a populatiei europene, alte surse alimentare de zinc fiind de prisos. Astfel descoperim ca restul alimentelor bogate in acest mineral sunt tot de natura proteica; carnea de miel (3 mg/100 gr.), vita (3mg/100 gr.), pui (1 mg/100 gr.), ouale (0,6 mg/ou) cat si anumite oleaginoase si leguminoase precum nucile caju (2.5 mg/30 gr.), semintele de dovleac (1,6 mg/30 gr.) si respectiv nautul (2.5 mg/100 gr.).

Trebuie subliniat importanta faptului ca toate aceste alimente sa fie de calitate cat mai aleasa, preferabil ecologice si nemodificate genetic pentru asigurarea un aport mineral optim. S-a mai constatat ca zincul derivat din alimente oleaginoase sau leguminoase se asimileaza mai greu decat cel ce se regaseste in produsele de origine animala. Acest lucru se explica prin substantele numite fitati care actioneaza ca si antinutrienti in combinatie cu zincul sau alte elemente nutritive.

Probleme apar atunci cand asimilarea acestui element esential din alimentatie se face necorespunzator (uneori datorita simptomului intestinului permeabil), rezultand un aport zilnic sub media recomandata, dand nastere la carenta. De altfel, insasi aportul recomandat se dovedeste a fi cu mult sub cantitatea optima de care ar avea nevoie organismul, marturie fiind multe persoane care au urmat un program de suplimentare cu zinc apreciat drept « agresiv » (de la 100 mg pe zi in sus) si care ulterior au resimtit o crestere substantiala a nivelului de energie, o imbunatatire calitativa a somnului, marirea rezistentei la boli si la stres etc.

In consecinta, avand in vedere faptul ca zincul nu se obtine tot timpul usor printr-un regim alimentar conventional si observand efectele pozitive ale unei suplimentari puternice in zinc, putem trage doua concluzii : este foarte posibil ca marea majoritate a populatiei sa fie deficienta in zinc iar aportul zilnic recomandat este departe de a fi indestulator.

zincul

Care sunt avantajele unei suplimentari cu zinc ?

1. Stimularea cresterii nivelului de testosteron la barbati, echilibrare hormonala

Diverse cercetari si studii au ajuns la concluzia ca nivelul de testosteron este in scadere la barbati cu aproximativ 1% pe an, si asta de cel putin 30 de ani. Cauzele acestui dezastru hormonal nu se cunosc bine, existand mai multe ipoteze : cresterea folosirii plasticurilor si fibrelor sintetice ce contin ftalati (care pot provoca dezechilibre hormonale), folosirea intensa a tot ce este aparatura electronica care emite radiofrecvente de tip microunde (telefoanele mobile, modemurile wi-fi, concentratia mare de antene GSM din marile orase) ce distrug calitatea spermei la barbati atunci cand acestea sunt tinute in proximitatea zonei genitale, consumul alimentelor ce contin organisme modificate genetic, viata de tip modern confortabila lipsita de riscuri si provocari sau chiar ideologiile stangiste precum feminismul.

Consecintele scaderii nivelului de testosteron la barbati sunt dezastruoase pe termen lung. Barbatii isi pierd masa musculara sau nu ajung sa si-o dezvolte niciodata, devin nehotarati, deprimati, impotenti, isi pierd puterea de concentrare, gustul de viata si ambitia in general. Mai mult, un nivel scazut de testosteron la barbati a mai fost asociat cu insomnia si obezitatea.

Ei bine, zincul intr-o forma usor asimilabila de catre organism ajuta testiculele si suprarenalele la marirea productiei naturale de testoreron in organism. Se recomanda zincul sub forma de picolinat sau orotat, si mai putin sub forma de citrati, sulfati sau gluconati. Acestia din urma sunt deseori de origine sintetica (avand adaugati coloranti si conservanti sintetici) si sunt greu absorbiti de catre organism.

La femei, zincul stimuleaza productia de estrogeni si progesteron jucand un rol indispensabil in cadrul sistemului reproductor si glandular.

2. Este anti-cancerigen

S-a observat ca zincul actioneaza ca si antioxidant si anti-inflamator neutralizand asa zisul stres oxidativ care este responsabil de izbucnirea bolilor, inclusiv cele grave precum cancerul. In acelasi timp, zincul intareste sistemul imunitar impotriva infectiilor si racelilor.

3. Stimuleaza si mareste fertilitatea la barbati si femei

Acest punct este foarte important, data fiind epidemia de infertilitate ce loveste tot mai multe casnicii in occident dar si in Romania. Zincul desfasoara o activitate importanta in cadrul cresterii si dezvoltarii ovulilor la femei si mareste atat libidoul cat si calitatea spermei la barbati.

4. Ajuta la refacerea si dezvoltarea tesutului muscular

Foarte trebuincios sportivilor si mai ales culturistilor, zincul accelereaza recuperarea musculara dupa antrenamente, prin rolul sau in multiplicarea si dezvoltarea celulelor. Datorita stimularii productiei de testosteron si hormon de crestere, zincul este indispensabil cresterii in masa musculara si mentinerii unui metabolism sanatos.

5. Inlesneste absorbtia nutrientilor

Carenta in zinc are ca si consecinta un nivel scazut de energie datorita functiilor acestui mineral in asimilarea carbohidratilor in organism. Mai mult, zincul este folosit la sintetizarea proteinelor si aminoacizilor derivati din alimentatie.

6. Ajuta la detoxificarea ficatului

Prin marirea absorbtiei nutrientilor, accelerarea metabolismului si actiunea sa anti-inflamatorie, zincul ajuta ficatul in eliminarea deseurilor. Suplimentarea cu zinc a fost asociata cu un nivel scazut de probleme hepatice.

Concluzii

Avand in vedere toate cele expuse mai sus, o suplimentare cu zinc trebuie luata in calcul de catre toti cei ce sufera de depresie, anemie, insomnie, cancer sau infertilitate. Zincul este recomandat sportivilor pentru imbunatatirea performantelor si a vitezei de refacere a tesutului muscular dupa solicitari fizice intense. Aportul zilnic recomandat prin suplimentare se afla undeva pe la 50 mg, insa trebuie consultat un specialist in sanatate inaintea inceperii oricarui tratament cu zinc, mai ales daca se urmareste depasirea dozei zilnice.

Un comentariu la “Zinc – 6 beneficii: de ce corpul nostru are nevoie de acest mineral?

  1. De ce sa vorbim despre zinc? Pentru ca este al doilea metal, ca si cantitate, in organismul uman (dupa fier, care este mult mai bine cunoscut), implicat intr-o serie larga de reactii metabolice. Zincul stimuleaza activitatea a peste 200 enzime, substante ce ajuta reactiile chimice din organism, astfel intervenind in mentinerea in parametri normali a activitatii sistemului imunitar, in sinteza acizilor nucleici (si astfel in diviziunea celulara), asigura o crestere si o dezvoltare normala in timpul vietii intrauterine, in copilarie, in adolescenta; contribuie la vindecarea plagilor; este implicat in formarea spermei (in sperma, concentratia de zinc este de 100 de ori mai mare decat in sange) si e necesar procesului de ovulatie; contribuie la activitatea normala a receptorilor pentru gust si miros. Zincul este cofactor si pentru enzima “superoxid dismutaza”, una din caile naturale prin care organismul lupta impotriva “mult temutilor” radicali liberi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Veți primi un email când produsul revine în stoc.

No fields found, please go to settings & save/reset fields